Bij deze training zijn de kinderen in de eerste instantie vooral met hun aandacht op zichzelf gericht. De ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Kinderen leren opmerken wat er in hun lichaam allemaal gebeurt. En de meesten zijn zich hier totaal niet van bewust, omdat we in het dagelijks leven constant met ons hoofd bezig zijn. Op school, thuis achter de computer, de telefoon……

Door de aandacht te richten om je lichaam, kun je heel veel te weten komen over jezelf. Hoe voel ik me eigenlijk? Ben ik gespannen en waar voel ik dit dan? Voel ik me boos, blij, verdrietig, angstig? Hoe ga ik om met deze emoties? Verder komt ook nog aan bod: de zintuigen, vriendelijk zijn voor jezelf en voor anderen, piekeren, de stopknop, wat is geluk? Het doel van deze training is dat kinderen handvatten krijgen, waardoor ze wat meer rust kunnen creëren bij zichzelf, op tijd kunnen stoppen en hun grenzen kunnen aangeven. Hierbij is het wel belangrijk dat de oefeningen thuis ook gedaan worden. En dat vraagt best de nodige discipline. Sommige kinderen vinden het oefenen vanaf het begin fijn, anderen voelen weerstand. Ze vinden het saai of vreemd. Ook is er geduld nodig. Oefeningen geven niet altijd direct resultaat. Net zoals bij het leren spelen van een instrument of het leren van een taal is geduld nodig. Support van de ouders is erg belangrijk. Maar met 1 keer in de week kan het kind de handvatten die het krijgt niet eigen maken. Ook na de cursus zal dit thuis een vervolg moeten krijgen om er daadwerkelijk iets aan te hebben.

De methode die ik gebruik heet Stilzitten als een kikker. En aan de hand van de verhalen over kikker Kees, worden de oefeningen gegeven. De kikker blijft centraal staan, maar de verhalen

veranderen natuurlijk naarmate de kinderen ouder worden. De basisoefening is telkens:

*Stoppen

*Ademhalen

*Kijken naar de situatie (Wat gebeurt er nu? Wat voel ik in mijn lijf?)

*Kiezen: wat is in deze situatie nodig (met een ander kind, ouder, leraar enz.) om op een goede manier verder te gaan?

Door te stoppen geef je jezelf de kans anders te reageren op de omstandigheden waarin je je bevindt. Minder vanuit frustratie of automatisch gedrag. Milder, met meer begrip, zonder de grenzen uit het oog te verliezen. Je leert dat het vaak niet de situatie is die problemen geeft, maar onze reactie die het juist moeilijk maakt. Door de reactie te gaan herkennen en er niet meteen op te reageren, zal je merken dat er meer rust komt.

De training is bedoeld voor kinderen van 5 t/m 13 jaar. Natuurlijk wordt er onderscheid gemaakt in leeftijd. Groep 1 is voor kinderen van 5 t/m 7 jaar, groep 2 voor kinderen van 8 t/m 10 jaar en groep 3 van 11 t/m 13 jaar. Ook deze training wordt gegeven in kleine groepen. Maximaal 6 kinderen.

Wilt U toch nog wat meer informatie? Neem gerust contact met me op.